Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


   
  Åter till forumet 2021.04.23 - 16:08
 Lördag, 17 April 2010 14:51 | skrivet av: Göran Lundin
Nya hot i bokbranschen
Den uppmärksamme bokälskaren har säkert noterat hur vi tidigare - framgångsrikt, faktiskt - protesterat mot Adlibris och BTJ:s försök att tvinga till sig rabatter och fraktfria leveranser. Men nu dyker nya orosmoln upp.

Först och främst är det Akademibokhandelsgruppen - där bland annat Bokus ingår- som nu försöker påtvinga en rad små och medelstora förlag avtal, som närmast liknar slavkontrakt. Krav på grundrabatter på 20 %, böter i stigande skala om förlagen inte hinner leverera i tid (den tid som uppköparen själv dikterat). Bötesbeloppen gäller även andra faktorer än leveranstid. Ofta har ju förlagen själva inte full kontroll över hela produktionskedjan, eftersom tryckerierna är egna enheter. En del förlag har skrivit på, andra avvaktar. Ord&visor har inte fått något kontraktsförslag än så länge, ochkommer inte heller att skriva på något.

En annan, ännu märkligare sak, är att några stora bibliotek, bland annat stadsbiblioteken i Stockholm och Malmö, har "outsourcat", det villa säga lejt ut, inköpen av böcker till Adlibris. Biblioteken gör bara ett "profilförslag", sedan sköter Adlibris resten. Det är som om Landstinget skulle "outsourca" inköpen av läkemedel till någon av de stora läkemedelsjättarna. Man kan undra vad man ska ha bibliotekarier till i framtiden. Kanske kan Adlibris starta bemanningsföretag och ta hand om den saken också? Profilinriktade biblioteksanställda, med sikte på bestseller-listorna.

Biblioteken är ju fortfarande i det allmännas ägo - huvudsakligen kommunernas - och det borde kunna gå att protestera mot denna nyordning. Det är ju lätt att föreställa sig vad Ord&visors utgivning är värd i Adlibris urvalsarbete.

Hoten mot de små aktörerna i bokbranschen växer, och det börjar bli dags att skapa nya, alternativa kanaler för att nå ut. Men också att göra vår röst hörd och protestera!