Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  


   
  Åter till forumet 2021.04.23 - 17:18
 Torsdag, 10 juni 2010 22:58 | skrivet av: Göran Lundin
På nya (fjäll)vägar
Nyss fyllde jag sextio. Märkligt att man kan bli så gammal. I halva mitt liv har jag delat skrivandet och förlagsarbetet med att ratta bussar åt Skelleftebuss. För ett år sedan bestämde jag mig för att trappa ner drastiskt på förlaget och istället ägna mig framförallt åt två saker: att skriva och köra buss.

Men verkligheten ville annorlunda. Av skäl som jag inte går in på här, tvingades jag ompröva hela projektet. Jag tog kontakt med en inflytelserik, god vän uppe i Tärnaby, där jag och min hustru har en timmerstuga, och frågade om han hade några tips för en jobbsökande.

Och det hade han! Så sedan en dryg månad tillbaka arbetar jag på halvtid med färdtjänst och sjukresor häruppe i Tärnafjällen. Helt nya arbetsuppgifter för mig. För tre år sedan utkom jag och fotograf Erland Segerstedt med foto-reportageboken Längs fjällvinden - liv och öden i Tärnafjällen. Under arbetet med den tog jag taxikortet, med baktanken att kunna praktisera lite häruppe och skaffa mig ytterligare stoff till boken.

Det blev emellertid inte tid till det då, men nu dök alltså tillfället upp. Mina passagerare utgörs framförallt av äldre, ärrade fjällbor, både nya, och gamla bekantskaper. Ibland blir resorna långa, ända ner till Umeå, men oftast är det resor mellan bostad och sjukstuga häruppe. Bostaden ligger inte sällan vid vägs ände, och naturen sätter en del käppar i hjulen för transporterna. Nyligen klipptes flera av vägarna av under vårfloden. Ett dramatiskt jordskred gick bara några kilometer från min stuga. Och där hade jag haft en bårhämtning natten innan!

Korta eller långa resor, det blir nästan alltid förtroendefulla och intressanta samtal, som biter sig fast. Även som busschaufför kunde man få höra en och annan god levnadsberättelse, men nu är jordmånen oändligt mycket bättre för en historiesamlare som jag. Dessutom i en miljö, inramad av vitklädda fjäll och grönskande dalgånger (åtminstone just nu).

Förlaget har dessutom belönats med flera nya, intressanta manus, flera med norrländsk anknytning, i en period när jag nästan hoppades att det skulle sina i brevlådan. Jag har i alla fall lärt mig att man inte ska vara rädd för att livet tar nya vändningar. Inte ens när man fyllt sextio! Jag tänker ofta på en mening, som blivit titel till en av Sven Lindqvists böcker: Av nyfikenhet öppnade jag dörren i muren!
Svar av: Eleonora Luthander 2010.07.21 - 16:30
Ha den äran på födelsedagen, i efterskott, Göran, och grattis till ditt nya jobb! Och tack för att Ord&visor finns!
Eleonora Luthander


Svar av: Dilan 2012.08.25 - 10:38
Det handlar om 56,9 ktrvaatmeder. Ne4r jag kommer in i hallen e4r garderoberna borttagna, de4r finns nu ett le5ngt bord med tve5 datorer och ovanff6r, en massa pe4rmar pe5 hyllorna. Jag se4tter mig de4r ne4r jag kommer hem, skriver en e-post eller tve5, maken kommer, jag ve4nder mig om och ser hela kf6ket, det e4r snyggt i sin ljusgre5 fe4rg med vita luckor. Ve4ggen e4r borttagen, det e4r en stor plats om vi je4mff6r med de andra le4genheterna i huset.Jag kramar om lilla hunden ockse5, hon fe5r lite mat. Jag le4mnar kf6ket och ge5r in i det rum som vi kallar stora rummet . De4r finns vita mf6bler men en mf6rkble5 be4ddsoffa med turkost bomullsf6verdrag. Mot ena ve4ggen har vi ste4llt kle4dske5p, det e4r numera ve5ra garderober. I ff6nstret he4nger det vita genomskinliga spetsgardiner, ner till golvet och en turkos kappa e4r behe4ngd ovanpe5 detta arrangemang. Vid sidan av det le5nga ff6nstret ste5r en motionscykel, jag tittar lite ke4rleksfullt pe5 den, le4ngtande men samtidigt avste5ndstagande. Jag viskar, sen, jag kommer sen .Jag ve4nder och ge5r tillbaka till kf6ket, sneddar in till sovrummet som har lite mf6rkare e4n kf6ket, gre5 ve4ggar, he4r he4nger det rosa spetsgardiner och mf6blerna i det he4r lilla sovrummet e4r ockse5 vita. Allt ke4nns se5 nytt fast det e4r gammalt men det kan ju bero pe5 att vi flyttade fre5n ve5r femrummare, i samma hus, till denna tve5rummare ff6r bara 10 me5nader sedan. c5 he4r trivs vi ve4ldigt fint.