Mobil 070-325 42 63
 Fäbodgatan 135 * 931 56 Skellefteå * SWEDEN
Startsida Aktuell författare Skyltfönstret Förlaget Länkar till förlagets författare


Antal: 0
Total: SEK 0.00


Sök i katalogen:

 

  Gustaf och Anita
Forssell

Sarek till Arktis

 

Lägg i kundvagn
340 sid. Kartonnage
Pris:
310 kr

Läs ett utdrag!

Runt norra halvklotet!

Anita och Gustaf Forssell har båda en grundmurad dragning mot nordliga breddgrader och den första resan de gjorde tillsammans 1981 var till Lofoten. Kanske var det redan då modellen föddes att uppleva tillsammans men berätta om det var för sig. De var ännu inte säkra på om de skulle bli ett par och då fotograferade och skrev de var för sig. Efter giftermålet året efter fortsatte de ändå med att skriva och fotografera parallellt. De skrev ner sina tankar och upplevelser i sina dagböcker, ofta liggande på rygg i tältet med blyertspennor, sedan samtalade de om dagens upplevelser. 

Favoritresmålen var länge Lofoten och Sarek och båda områdena hade de besökt så många gånger att de hittade utan att behöva använda kartor. Det var under en av vandringarna i Sarek som Anita på allvar uttryckte att hon hade smittades av den arktiska febern och uppfylldes av att få svar på frågorna om hur människor lever sina vardagsliv och utvecklar sin kultur, långt i norr på norra halvklotet. Det var en smitta som hon inte hade några problem med att överföra till Gustaf.                

En god väns hastiga sjukdomsförlopp och död gjorde att de kände att det var dags att göra verklighet av drömmen år 1999. Barnen var nu också så stora att de klarade sig själva en längre period. De startade från Sundsvall och reste med tåg västerut och kom tillbaka med tåg österifrån fyra månader senare. De skrev boken Runt norra halvklotet med ryggsäck som kom ut 2001. Både den boken och den nya boken Sarek till Arktis har Anita och Gustaf skrivit tillsammans på sitt eget uppdelade sätt.  Det gav utrymme att uttrycka det var och en själv hade valt ut utan att kompromissa ihop sig. Det är klart att Anita och Gustaf tar intryck av varandra och de redigerar och nagelfar boken tillsammans, men särskrivningsmetoden upprätthåller inte minst deras skärpa och iakttagelseförmåga under resornas gång.          

Resesättet beskrivs med exempel i kapitlet Långresandets konst.  De har blivit mer än iakttagare för att kunna dela tankar och intryck med dem de har mött. De har strävat efter att bli en del av den cirkumpolära gemenskap som är ett genomgående tema i Sarek till Arktis.                 

Anita är uppväxt i Sundsvall, har arbetat som speciallärare, bildterapeut och konstnär. Det har visat sig att hon har samiska rötter via sin farmor Charlotta. I kapitlet Farmorsresan berättar hon om hur hon upptäckte det. Gustaf är uppväxt i Bullmark, tre mil nordväst om Umeå. Han har arbetat som reparatör på Östrands massafabrik i Timrå, som arbetsterapeut och rehabkoordinator.